VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het is goed dat ABN Amro weer terugkeert naar de beurs, maar beleggen in de bank is een ander verhaal. Dat blijkt uit een peiling van de VEB onder honderden particuliere beleggers.

Een meerderheid van de ondervraagden laat weten de aanstaande beursgang te verkiezen boven een verdere toekomst met alleen de staat als aandeelhouder.

Toch betekent de aanstaande terugkeer van de bank op de beurs niet dat de dramatische gebeurtenissen aan het begin van de kredietcrisis zijn vergeten. Minder dan de helft van de ondervraagden geeft aan in te willen schrijven op aandelen ABn Amro bij de beursgang.

Zuinige belangstelling
De terughoudendheid onder beleggers is opvallend.Tot aan de overname van Fortis in 2007 was het aandeel alom aanwezig in de portefeuille van particuliere beleggers. Maar blijkbaar zijn de dramatische gebeurtenissen die leidden tot de nationalisatie van Fortis/ABN Amro nog niet vergeten. De bankensector als geheel heeft ook nog te lijden onder een gebrekkig vertrouwen onder beleggers.

Ook blijkt een meerderheid van de beleggers er vrede mee te hebben dat de bank in eerste instantie met een beschermingsconstructie in de markt wordt gezet. Dat is opvallend omdat beschermingsconstructies, zoals certificering, in de regel evident nadelig zijn voor beleggers. Beschermingsconstructies zorgen ervoor dat aandeelhouders minder zeggenschap hebben en dat kan zijn weerslag hebben op de koers van een aandeel.


Staat blijft de baas
In een toelichting op hun stemgedrag in deze peiling laten veel ondervraagde beleggers weten in eerste instantie begrip te hebben voor beschermingsmaatregelen, gezien het de gebeurtenissen in het verleden.

Bovendien wijzen ze op het gegeven dat dit jaar slechts een minderheid van ABN Amro naar de beurs gaat, tussen 20 en 30 procent. De overige aandelen blijven in handen van de Staat. Dat wordt door veel beleggers al als een beschermingsconstructie op zichzelf gezien. Als een groter deel van de bank naar de beurs is verandert de situatie.

De resultaten van de VEB-peiling zijn interessant in het licht van de informatie die het ministerie van financiën eerder gaf over de voorgenomen beursgang. Het ministerie ziet voldoende interesse vanuit de markt voor het aandeel als een van de drie voorwaarden om de beursgang door te zetten (een stabiele financiële sector en een stabiel ABN Amro zijn de andere twee).

Verleden
In 2007 werd ABN Amro door het bankentrio Fortis, Santander en RBS van de beurs gehaald. De overnemende partijen bleken zich te hebben verslikt in de overname, en niet veel later viel ABN Amro in handen van de Nederlandse Staat.

Heel wat Nederlandse beleggers verdienden goed aan de overname van ABN Amro, maar raakten dat geld weer grotendeels kwijt doordat de aandelen Fortis nagenoeg waardeloos werden.

 

 

Drie stellingen
 undefined  undefined undefined undefined



Gerelateerde artikelen